Vitamini

null

Vitamin C

Vitamin C

Uzimanje vitamina C preporučuje se svim osobama slabijeg imuniteta, osobama koje puše ili koje su pod povećanim psihološkim, fizičkim ili emotivnim stresom. Jeste li znali da C vitamin smanjuje znakove starenja?

null

Vitamin B1

Vitamin B1

Unošenje vitamina B1 je nepohodno kod povećane psihičke i fizičke aktivnosti, učenja kao i kod čišćenja organizma od olova i drugih toksina. Vitamin B1 je „energija“ za mozak.

null

Vitamin B2

Vitamin B2

Važan je u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina te ima značajnu ulogu u održavanju
normalnog stanja sluznica. Uključen je u metaboličke procese u cijelom telu. Često ga zovu faktorom rasta odnosno disanja ćelija.

null

Vitamin B3

Vitamin B3

Vitamin B3 koji ima važnu ulogu u snižavanju nivoa holesterola u krvi, kao i u zaštiti od raznih kardiovaskularnih bolesti.

null

Vitamin B5

Vitamin B5

Vitamin B5 ima ključnu ulogu u oslobađanju energije iz ugljikohidrata i masti u organizmu. B5 utiče na razgradnju ugljikohidrata i masti, metabolizmu vode i ravnoteži elektrolita u tijelu.

null

Vitamin B6

Vitamin B6

Vitamin B6 je neophodan u radu mozga i središnjeg živčanog sistema, proizvodnji nekih neurotransmitera kao što je serotonin, pravilnom radu mišića, proizvodnji nekih važnih hormona kao što su adrenalin i dopamine.

null

Folat

Folat

Folat pomaže u održavanju zdrave cirkulacije u cijelom tijelu tako što sprječava nakupljanje
homocisteina. Folat osigurava normalan rast i razvoj, posebno živčanog i probavnog sustava.

null

Vitamin B12

Vitamin B12

Dvije glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta i stimulacija formiranja i sazrijevanja eritrocita.Vitamin B12 kao i drugi B vitamini ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljenih hidrata i bjelančevina u energiju.

null

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans, antikoagulans i važan za održavanje osnovnih životnih vrijednosti:
reprodukcije i mladosti.